Το ατσάλι S5 είναι ακριβό και δύσκολο να βρεθεί, αλλά καλύτερο από το ατσάλι με υψηλή περιεκτικότητα άνθρακα. Αυτό συμβαίνει γιατί το βασικό του χαρακτηριστικό είναι το 2% σιλικόνης που περιέχει και το οποίο κάνει το σπαθί πολύ ανθεκτικό στα χτυπήματα. Aρα, το αναγάγει καλύτερη λύση και για τα γιαπωνέζικα σπαθιά όπως και για τα ιστορικά (γαλλικού τύπου).

Σ' αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του απέναντι στα χτυπήματα (shocks) οφείλει και την ονομασία του σε ατσάλι S5 ή S7.Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου ατσαλιού για τα σπαθιά είναι ότι για να σκληρύνει, ψύχεται στον αέρα από σιδηρουργούς.

Τα σπαθιά από ατσάλι S7 έχουν υψηλή απόδοση αφού θεωρούνται η πιο ανθεκτική κατηγορία ατσαλιού για σπαθιά. Όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι όσο ανθεκτικό και να είναι ένα σπαθί, είναι μύθος ότι είναι δυνατόν να μην κοπεί ή να μην σπάσει.

Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για αυτού του τύπου τα σπαθιά αφού κατασκευάζονται από ανεξάρτητους και έμπειρους τεχνίτες και όχι από εργοστάσια γιατί είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να το επεξεργαστείς.

Αν και το ατσάλι S5 είναι καλύτερο από το S7 επειδή έχει λιγότερες προσμίξεις, εντούτοις το S7είναι πολύ πιο ακριβό.